Op 21 december werd door de Rotterdamse Gemeenteraad het plan Oostflank aangenomen. Een plan dat in 30.000 woningen moet voorzien in het gebied tussen Zuidplein en de Alexanderpolder en dat invulling geeft aan mobiliteit, leefbaarheid en groenvoorziening in de stad. Er komt een extra oeververbinding en sneltram en er komt een groene corridor dwars door het gebied, waar de Golfbaan Kralingen deel van uitmaakt.
Met dat besluit werd de toekomst van Golfbaan Kralingen veiliggesteld. We spraken met gemeenteraadslid Diederik van Dommelen die zich heeft ingezet voor het plan en vroegen hem hoe het besluitvormingsproces is verlopen.
“Om dit plan te verwezenlijken is heel veel ruimte nodig. Alleen al langs de Kralingse Zoom moeten zo’n 15.000 woningen komen. Dat betekent dat we goed gekeken hebben naar de bestaande functies en eindeloos hebben gepuzzeld om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Bij dit soort plannen krijg je te maken met allerlei groeperingen en iedereen heeft natuurlijk z’n eigen doelen en vooroordelen.
Bij de golfbaan werd al snel geroepen dat de sport elitair is en maar een kleine groep Rotterdammers gebruik mogen maken van de Golfbaan Kralingen. Dat is dus echt een enorm misverstand. Golfbaan Kralingen is al sinds de jaren ’80 een openbare golfbaan voor alle Rotterdammers (en daarbuiten). Om je een idee te geven, de golfclub die ook gebruik maakt van de baan heeft slechts 350 leden, terwijl de golfbaan jaarlijks minstens 2500 mensen ontvangt die samen zo’n 23.000 rondjes lopen. En er gebeurt van alles om jonge en oude Rotterdammers aan het golfen te krijgen. Voor 37 euro kan iedereen hier een rondje lopen, hoezo elitair?
Daarnaast is Golfbaan Kralingen ook nog eens de enige echte golfbaan van Rotterdam en de enige binnenstedelijke golfbaan van Nederland. En zeg nou zelf, deze baan uit 1933 bestond afgelopen jaar 90 jaar en is dan toch een historisch erfgoed? Ik vind dat de baan én het Kralingse Bos de monumentenstatus verdienen.
Met de ligging aan de rand van het Kralingse Bos is de golfbaan bovendien van grote ecologische waarde. Ecoloog Joost den Houdijker heeft de raadsleden rondgeleid op de baan en hen uitgelegd hoe de biodiversiteit op de golfbaan bijdraagt aan de leefbaarheid in de stad. En die meerwaarde gaat vele malen verder dan bijvoorbeeld de volkstuinen in hetzelfde gebied.”
Wij zijn Diederik van Dommelen dankbaar voor zijn inzet voor het behoud van onze baan en voor deze uitleg. Het gemeentebesluit vraagt ons overigens om steun te verlenen aan een doorgang van de Prinsenlaan naar het Kralingse Bos via het eind van de golfbaan. Die steun willen wij verlenen maar we denken wel dat het belangrijk is dat de veiligheid van de gebruikers van die doorgang (voetgangers en fietsers) en de golfers gewaarborgd is. Dat vereist dus nog wel wat onderzoek. Maar de eerste stap is genomen en we zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet! Op naar 150 jaar Golfbaan Kralingen!